Soorten straling

Soorten straling

We kennen drie verschillende soorten straling waar we in woningen het meeste mee te maken hebben: hoogfrequente straling, laagfrequent elektrische straling, laagfrequent magnetische straling.

1 Hoogfrequente straling

Hoogfrequente stralingsvelden, oftewel draadloze stralingsvelden, hebben wij nodig voor het laten functioneren van allerlei soorten draadloze communicatie. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefonie (de bekende zendmasten), het draadloos internet (Wifi / WLAN), draadloze geluidsinstallaties, babyfoons, magnetrons, maar bijvoorbeeld ook de draadloze DECT-telefoons die tegenwoordig in ieder huishouden te vinden zijn. Hoogfrequent velden zijn vandaag de dag dus eigenlijk overal om u heen en de frequenties worden langzaam verder uitgebouwd.

2 Laagfrequente elektrische straling

Laagfrequent elektrische velden ontstaan door onder andere het stroomnetwerk en alle apparaten die daarop functioneren. Uitleg daarover kan kort zijn: alle elektrische apparaten veroorzaken elektrische velden, tenzij deze goed geaard zijn. (Dan wordt de straling via een extra kabel afgevoerd naar de aarde) Waar elektrische velden zijn geldt, hoe groter uw afstand tot het apparaat, hoe lager de straling. Het bereik van laagfrequente elektrische straling is ongeveer tussen de 80 en 100 cm.  Afstand is dus eigenlijk het ‘toverwoord’. Zelf als een apparaat uit staat, maar wel is aangesloten op het elektriciteitsnet, geeft het straling af.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat metalen voorwerpen als een antenne kunnen fungeren voor deze straling. Denk bijvoorbeeld aan een stalen frame van uw bed dat onder “spanning” staat door de bekabeling die er onderdoor loopt.

3 Laagfrequent magnetische straling

Wanneer er véél stroom door een draad wordt gevoerd, ontstaan laagfrequent magnetische velden. Dan denkt u uiteraard aan de hoogspanningsmasten, maar ook in uw huis is meer elektromagnetische straling dan u denkt. Transformatoren, zoals dimmers, geven bijvoorbeeld veel straling af, (laptop)opladers, TL-buizen, spaarlampen, enzovoorts. Al deze soorten straling zijn aantoonbaar door de meetapparatuur van onze meetspecialisten. De verschillende soorten straling vragen om verschillende methoden van werken als het gaat om het stralingsarm maken van uw huis. De hoogfrequente straling en laagfrequent elektrische straling zijn goed af te schermen met onze producten. Het laagfrequent magnetisch veld is niet af te schermen met onze producten. Daarom adviseren wij voor het laagfrequent magnetisch veld afstand te nemen. Het is in uw belang dat, vóórdat u geld investeert in stralingswerende producten, weet tegen welke straling u het moet opnemen. Een stralingsmeting door onze meetspecialist brengt dit voor u in kaart.

WhatsApp Neem contact op via WhatsApp