Tegenstanders 5G gaan in hoger beroep tegen de staat
De Stichting Stop5GNL probeert opnieuw om via de rechter de uitrol van 5G-netwerken in Nederland te stoppen.
De stichting verloor eind vorige maand een kort geding hierover, maar gaat in hoger beroep. De klagers zeggen dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn en dat hun eisen onterecht zijn afgewezen. De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelde vorige maand dat er geen aanwijzingen zijn dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G. De rechter lichtte in zijn mondelinge uitspraak toe dat hij alle tegenstrijdige meningen van verschillende deskundigen niet kan wegen.
Veiling frequenties
De overheid begint op 29 juni met de veiling van frequenties voor de 5G-netwerken. De frequenties worden in de zomer verstrekt aan providers, die dan hun 5G-netwerk kunnen inschakelen. De drie grote Nederlandse telecomaanbieders (KPN, T-Mobile en Vodafone) zullen aan de veiling meedoen. De volledige lijst van deelnemers is niet openbaar.
KPN, T-Mobile en Vodafone hebben hun netwerken de afgelopen maanden al klaargemaakt voor 5G. Vodafone biedt sinds eind april al 5G aan via een gedeelde frequentie met zijn 4G-netwerk. KPN en T-Mobile wachten tot zij toegang hebben tot de nieuwe frequenties.
Nieuwe smartphones
5G is de snellere opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken. 5G-signalen lopen onderweg minder vertraging op. Dat moet de weg vrijmaken voor onder andere zelfrijdende auto’s, slimme apparaten en voor virtual reality en augmented reality.
Als consument heb je twee dingen nodig om van 5G gebruik te maken: een 5G-abonnement van je provider en een geschikte smartphone. Veel nieuwe Android-smartphones ondersteunen 5G al. De eerste iPhones met 5G-ondersteuning worden dit najaar verwacht.
Bron: RTL Nieuws
- Posted In:
- 5G straling
Leave a Reply
You must belogged in to post a comment.